středa 25. září 2019

Nejlepší podzimní dezert z Ameriky

Švestky a všechny jejich podoby miluju. Povidla, knedlíky, kynutý koláč se švestkami a mákem nebo jen tak čerstvě natrhané ze stromu.

    Image by larsoncoach from Pixabay


Tady v Louisianě - jak jinak - ty pravé malé švestky z fotky nemáme. V jiných místech USA se dostat dají a říká se jim, jak jsem se nedávno dozvěděla, "Italian prune plums" a jsou popisované jako evropské švestky.

To, co seženeme u nás, jsou spíš blumy. Jsou větší, kulaté a většinou moc nezměknou. Nedávno přinesl manžel domů ovoce stejného vzhledu, ale jiné barvy, blumy byly žluté, takové jakoby přerostlé špendlíky. Chuťově ovšem nic moc, a tak jsem si řekla, že když už máme za okny podzim (jistě, takový pravý tropický podzim), tak že si taky něco podzimního upečeme.




Americkým koláčům a dortíkům moc neholduju. Zdá se mi, že jsou většinou přeslazené, všechny tak nějak vypadají a chutnají stejně a vlastně jediná cukrárna, kam pravidelně chodíme a kam posíláme i všechny návštěvy, je italská Angelo Brocato (klikněte na jméno, pokud se chcete pokochat). Malinký obchůdek s nejlepšími cannoli, tiramisu i s něčím, co se jmenuje cream puff a co se velmi podobá našemu větrníku.

Ale, co jsem z americké kuchyně do našeho jídelníčku s radostí převzala, je crumble všeho druhu. Čili pečené ovoce s drobenkou. Geniální nápad. Ruku na srdce, taky máte na jakémkoliv ovocném koláči nejraději "to nahoře"? Drobenku, posypku nebo jak tomu říkáte zrovna u vás doma...

Tak proč se zdržovat s těstem, když to jde i bez něj!

Somozřejme někdo z vás možná poznamená, že crumble přece vůbec není americká věc, ale dezert typicky britský. Well, vše v Americe přišlo odněkud. A je pravda, že v Británii tako dobrota vznikla a zpopulárněla během 2. světové války. Kvůli nedostatku mouky, másla a cukru na oblíbené koláče (pies), začali lidé péct jen ovoce s něčím malým nahoře. Ořechy a ovesnými vločkami se nastavovalo nejčastěji.



Vyzkoušela už jsem crumble s hruškami, jablky, ostružinami nebo jahodami, ale švestkový je podle mě nej. Švestky a skořice, oříšky, třtinový cukr, to vše vytvoří tak úžasnou kombinaci chutí a přitom je to ta nejjednodušší věc na světě. Tak tady máte recept na malý pekáček.

10-15 švestek podle velikosti (anebo 6-8 velkých blum)

Lžička skořice

Půl citrónu

Špetka soli

Půl hrnku hladké nebo špaldové mouky

Půl hrnku třtinového cukru

6 lžic másla

Hrst műsli nebo ovesných vloček

Hrst oblíbených ořechů

Nakrájené ovoce smícháme se skořicí, 3 lžícemi cukru, špetkou soli a vymačkaným citrónem. Necháme proležet a mezitím si připravíme drobenku.

Zbytek cukru, mouku, vločky a máslo rozmačkáme. Podle potřeby přidáme máslo anebo mouku tak, aby se směs dala nadrobit. Prostě to musíte pěkně umačkat.

Do pekáčku vložíme ovoce a na něj nadrobíme připravenou směs. Nakonec posypeme ořechy.

Pečeme na 180 stupňů (375 Fahrenheita) asi 50 min.

Podáváme teplé, fajnšmekři si k tomu můžou dát ještě vanilkovou zmrzlinu nebo šlehačku.

A poslední doporučení: dětem chutná třeba i k snídani... 
  




2 komentáře:

  1. Crumble jsem delavala hodne v Turecku. Z toho ovoce, co zrovna bylo, take tam svestky byvaly mensi a chutove jine, nez na Morave. Zpatky v CR delam spise drobenkove kolace s merunkami nebo rybizu. Hezky clanek. Dekuji za pripomenuti 🙏❤️

    OdpovědětVymazat
  2. Rybiz, o tom si tady muzu nechat zdat :( ale mam aspon rybizovou marmeladu od babicky!

    OdpovědětVymazat

Instagram