úterý 6. října 2020

Podcast #3: Ze strahovských kolejí do NASA a Kalifornie: cesta za americkým snem Veroniky a Martina

Jako dneska si pamatuju na den, kdy mi přišla do našeho prvního neworleanského bytu poštou malá plastová karta s nápisem work permit. Když jsem několik měsíců byla v USA bez možnosti pracovat, nebylo to lehké období. Naštěstí, jste-li novinářem, můžete si alespoň psát a něco tvořit pro sebe. I když pro mě jako pro člověka silně společenského bylo vytržení z kolektivu a denního režimu velkou ránou. Jste-li imigrantem, pocítíte naplno, jak je váš osud v rukou úplně cizích lidí. A takzvané "papíry" jsou vším, co potřebujete ke štěstí. Audio spustíte tady.


Aktivní rodiče a dcery na jednom z výletů

 

Když jsem poprvé četla příběh Veroniky a jejího muže Martina, docela jsem se sklonila před tím, co všechno jako čeští imigranti v USA zvládli. Jsou jen jedněmi z mnoha, kteří zkrátka mají sen žít v Americe. Když se ale pár věcí na cestě za snem zvrtlo, nevzdali to. Naopak zatli zuby tak, že se jim podařilo prokousat se americkými imigračními zákony a poměrně rychle získali zelenou kartu.

 

Veronika Vaněčková a Martin Kroupa tvoří pár, který si šel za svým americkým snem a dnes po 8 letech života ve Spojených státech už můžeme říct, že jej i žije. Mají dvě děti, dům a práci v Kalifornii. Jsou nadosah - tedy v amerických vzdálenostech - oceánu i horám, které oba milují. Svou cestu popsali v knize Ze Strahova do NASA a stejně se jmenuje i Verčin blog.

 

Veronika je původně stavební inženýrka, která se ale své profesi v Americe nevěnuje, místo toho rozjela několik projektů na internetu. Do Států se dostali díky pracovní nabídce pro Martina, který je fyzik a 7 let pracoval v Houstonu pro NASA. Jaký dosah má práce fyzika pocházejícího z Ostravy na americký vesmírný program? Jak se cítil v místech, odkud se řídil program Apollo a jaké to je pracovat s astronauty?

NASA je jen jedním z témat dnešního podcastu: Veronika je aktivní podnikatelka a máma dobrodruh. Její fotky a videa z hor, lezení a dalších cest boří mýty o tom, že s malými dětmi se má jít maximálně na dětské hřiště. Videa najdete na youtube kanálu Filming Family. Jak jejich rodinné cesty zvládá a jaké má rady pro nás ostatní rodiče? 

Díky za poslech, budu ráda, když napíšete, jak se vám dnešní díl líbil! Najdete mě na Facebooku i Instagramu jako Doma v Nola. Lajkujte, sdílejte a dejte odběr na vaší oblíbené podcastové aplikaci.

 

 

 

----------
Pokud vás čtení o Americe a New Orleansu baví, můžete dát like a follow na mém Facebooku Doma v Nola. Stačí kliknout sem.

Doma v Nola je taky na Instagramu. TADY.
 
Doma v Nola je nově také na podcastu. Najdete jej na všech podcastových aplikacích nebo klikněte sem.

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram