středa 27. března 2019

5 důvodů, proč vzít na cestu po Americe i děti

Amerika - zní lákavě, dobrodružně, nezávisle. Kdo by sem alespoň jednou za život nechtěl? Uvidět na vlastní oči newyorské mrakodrapy, rozlehlý a nekonečný Grand Canyon, projet se ve starých tramvajích v kopečcích San Franciska nebo se okoupat v oceánu na Miami Beach.


zdroj: Pixabay


Seznam by mohl být mnohem delší. Spojené státy mají na svém území 10 234 státních parků, 10 milionových měst a tisíce dalších zajímavých lokací. Často se ale setkávám s tím, že se za velkou louži nechce těm, kteří už mají děti. Daleký let, drahé letenky, velké vzdálenosti - to vše je moc velká komplikace. Amerika je ale zemí, kde se naopak cestuje velmi dobře a jednoduše. Stačí jen překonat ten oceán. A mají-li děti víc než tři roky, i samotná cesta letadlem je přece zážitek jako žádný jiný. Věk tří let uvádím jako spodní hranici, kdy to podle mé zkušenosti bývá nejlepší a kdy už si cestu užijí i děti. Ale i s miminky se dá cestovat pohodlně a má to další výhodu - do věku dvou let nemusí dítě platit plnou cenu letenky.

A teď těch 5 hlavních důvodů, proč se nebát a jak si Ameriku i s dětmi můžete skvěle užít:

1. Dětská muzea, zoologické zahrady, tématické parky, dobrodružně zaměřené parky nebo zahrady plné soch. Každé větší město má skvělá místa určená dětským výletníkům. V takovém dětském muzeu můžete strávit celý den (třeba když je nečekaně špatné počasí) a dozvíte se toho dost i o místě, které právě navštěvujete. Například u nás v New Orleansu si z velkých kostek můžete zkusit postavit typický neworleanský dům a naučit se celou zdejší architekturu, taky si můžete vyzkoušet řídit parník na Mississippi nebo zdejší tramvaj. Muzeum je tak nápadité, že i já bych sem nejraději chodila každý týden. Ale i obyčejná dětská hřiště jsou někde naprosto dokonalá. Prolézačky, hudební nástroje, kolotoče - vše, na co si děti vzpomenou. Můj osobní tip jsou tzv. Sculpture Gardens - zahrady plné soch. Bývají v blízkosti muzeí a jsou to oázy klidu, kde se člověk něco dozví a umělecká díla fascinují i ty nejmenší.



Dětské hřiště zrecyklovalo staré pneumatiky, Abita Springs, Louisiana 



Z pneumatik vytvořená houpačka


2. Na každém rohu je restaurace, kavárna, fast food, takže děti nikdy nezůstanou hladové. Jasně, snažíme se hamburgerům a hranolkám v běžné stravě vyhýbat. Ale pokud jedeme na road trip nebo jen na víkend na venkov, docela ráda využívám fastfoodové restaurace. S naší dvouletou přecejen návštěva restaurace pořád ještě není tak docela příjemná zkušenost (koncept sezení na židli v novém prostředí, kde je potřeba vše prozkoumat, zkrátka ještě nepochopila). A tak občas využijeme rychlého občerstvení. Je dobré vědět, že i v Americe existují takové restaurace, které nejsou zase tak nezdravé - seznam toho nejlepšího možného v rámci hřešení na cestách najdete tady.

3. Festivaly. Řekla bych, že každý měsíc se v Americe něco slaví. Je to tedy v první řadě vše hlavně komerce, ale na druhou stranu se ke každému svátku váží i hezké oslavy v rámci všelijakých komunit, kde se samozřejmě vždy myslí i na děti. Takže jsou-li zrovna Vánoce, užijete si bruslení na veřejných bruslištích (dokonce i na Jihu),  nebo fotografování s živou Elsou (pochopí obzvlášť maminky holčiček), jsou-li Velikonoce, mají všude tzv. Egg Hunts, tedy hony na vajíčka. Jsou to akce, které jsou většinou ve veřejných parcích nebo u škol a kostelů a vždy je jejich seznam možný najít na stránkách města. Stačí použít google. Zaručuji, že se děti budou bavit, vy s nimi, zažijete nové tradice v nové zemi a možná se i něčemu přiučíte. Kromě těch velkých celosvětově známých svátků ale taky doporučuji návštěvu jakéhokoliv menšinového festivalu - oslav čínského nového roku, italské festy, mexického Cinco de Mayo, amerického Dne nezávislosti. V New Orleansu samozřejmě nesmí chybět návštěva nějakého hudebního festivalu.




4. Pokud preferujete spíš cestování v přírodě, i tady je skvělá výhoda toho, máte-li s sebou děti. Díky všemožným vzdělávacím programům ve státních parcích se toho od místních rangerů dozvíte stejně nebo i víc, než z hodinového dokumentu BBC. Interaktivní procházky v parcích jsou skvělým vzdělávacím bodem zdejších výprav do přírody. Nejen, že většinou každý státní park má i návštěvnickou budovu se stálou výstavou, která popisuje faunu a flóru, ale místní rangeři mají vždy spoustu zajímavých aktivit a her, do kterých se můžou děti a jejich rodiče zapojit. V našem nedalekém bažinatém parku se tak třeba chodí v určitou dobu krmit raci a želvy a u toho průvodci dětem odpovídají na všemožné otázky.



Bažina v Jean Lafitte Park, Marrero, Louisiana

5. Díky dětem si můžete splnit vlastní dětská přání. Přiznat narovinu svému okolí, že byste chtěli vidět Mickeyho Mouse v životní velikosti, může být pro někoho problém. A tak pro ty, kteří se vždy chtěli podívat do království amerických animovaných pohádek - Disneylandu - můžou být vlastní děti parádní záminkou. Opět - je to vrchol americké komerce, co si budeme povídat, připravte se na to, že tam utratíte majlant, ale jako jednodenní výlet to myslím jako zážitek z jiného světa a poznání důležité součásti americké popkultury stojí za to. Pokud už máte děti větší, jinou možností splnění snu může být návštěva Legolandu anebo filmových studií v Los Angeles.

Vidět na vlastní oči kavárnu ze seriálu Friends má přece jen něco do sebe.

Tak co, přijedete? A kam vás to láká nejvíc?



Pokud vás čtení o Americe a New Orleansu baví, můžete dát like a follow na mém Facebooku Doma v Nola. Stačí kliknout sem.



❤️❤️❤️






Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram