středa 22. května 2019

Pravý jižanský "seafood boil" a jak na něj v Česku

Poslední týden školy a my toho máme tolik, že nevíme, kam skočit dřív. Znáte to... Nakoupit dárečky pro všechny možné paní učitelky, poslední dárky před cestou do Česka a do toho představení tanečků, lekce plavání a ještě se stihnout vidět se všemi známými. Jak toto všechno vecpat do pěti dní v týdnu? Už jsme v půlce a vidina brzkého odletu je na dohled.

Ještě než se ale ponoříme do pravého českého léta (slibte mi, že přijde a že nestrávíme příští dva měsíce v 10 stupních Celsia!), naplno si užijeme krás toho začínajícího louisianského. Ano, letos dorazilo na místní poměry docela pozdě a až tento týden je první s "krásnými" teplotami 32-34!! O tom, jak velké vedro tady je a jak těžké je v něm přežívat, jsem psala touhle dobou vloni tady.



Možná jste si všimli, že v Česku právě vyšla knížka se stejným jménem jako tento blog. Doma v Nola. Vaše reakce a vzkazy jsou moc milé a já mám obří radost, že vás texty zajímají! Od jednoho čtenáře, který je shodou okolností právě v New Orleansu na konferenci, přišel dotaz na raky. Od jiného čtenáře blogu zase požadavek, aby tady toho bylo více o jídle, a to i recepty. A tak se těším, že budou přibývat i tato témata. Ale dnes raci. Ano, je to jedna z nejvyhledávanějších jižanských delikates.

Červení raci jsou něco, na co se čeká každé jaro. Nejdříve se hodnotí, jaká byla letos zima a podle toho zase zasvěceně rozebírá, jestli bude raků dost a za kolik se budou prodávat. Taky se každý rok pravidelně na sociálně sítě vrací tento vtip. Aneb jak udělat z přiblblé předvolební čepice louisianský fenomén. Aktuálně by se mohla inspirovat i česká recesistická scéna.

foto: Etsy 


Často tady vtípkujeme, že raci, kteří se připravují ve velkých hrncích většinou na zahradách a v obklopení desítek lidí, nabízí obdobu naší zabíjačky. Taky se na místo “popravy” přivezou živí a sedí na ledu do okamžiku, než vplavou do vařící vody. Já vím, není to hezký konec z jejich pohledu.
Jižani si ale svou tradici nenechají sebrat. Na to vemte jed. 






"Nikde jinde se totiž raci nevaří a nechutnají tak jako v okolí New Orleansu. Do obřího hrnce patří kopa koření – základem je sůl, pepř, pálivá paprika, citron a česnek, přidají se i brambory a kukuřice, někdy i klobásy a krocaní krky. Raci se pak naházejí do vařicí vody zaživa. Vařené maso se pak používá k přípravě několika dalších neworleanských tradičních pokrmů. Třeba račího koláče, račí omáčky, račích těstovin, ale také račích koblih nasladko."


Takto o racích píšu v knížce a celá reportáž, která vznikla přímo z místa crawfish festivalu v Chalmette, jednom z neworleanských předměstí, je plná někdy až šílených kuriozit. Například to, že se uzavírají sázky, který rak je rychlejší. Vyfotila jsem tam tehdy takové Američany, pro které jsou raci skoro posvátní a podle toho byli taky odění. No, však se podívejte.




Raky si lidé většinou vaří doma na zahradě v obřím plechovém hrnci. Chystání je to velké a zapojeno je mnoho rodin. Nikdy se nevaří jen pro pár osob. To nejkouzelnější totiž je, že se nakonec všichni sejdou u jednoho stolu, kroutí těmi uvařenými ocásky, loupou je, vysávají šťávu plnou koření a pak ochutnávají dobré maso i to ostatní, s čím se vaří. Raky zřejmě v Česku neseženete, ale krevety ano. A tak budete-li moc chtít, v malém množství si takovýto jižanský "boil" můžete vyzkoušet. Vypátrala jsem pro vás, co vše je ve směsi koření, která se tady v Louisianě používá. 


  • 2 rozpůlené cibule
  • 1 palička česneku rozříznutá na dvě půlky
  • 5 hřebíčků
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce koriandru
  • 4 lžičky hořčičného semínka
  • 2 lžičky semínek kopru
  • 2 lžičky nového koření vcelku
  • 1 lžička kuliček pepře
  • 1 lžička drcených papriček
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1 citrón překrojený napůl
  • trochu pálivé červené omáčky typu Tabasco
  • 30 ks větších krevet


    Ve 2 litrech vody rozmíchejte všechny ingredience a 20 minut necháte povařit. Vymačkáte citrón do hrnce a vhodíte jej dovnitř, nakonec přidat krevety, které se vaří velmi krátce - zhruba 3 minuty. Můžete přidat 4 hrnky ledu na pár minut a pak servírujte. Tady se nehraje na velké stolování, ale uvařené seafood se vysype na obyčejný venkovní stůl, který je obalený starými novinami nebo těžkým papírem. V domácím prostředí můžete použít plech na pečení nebo pekáč, do kterého vyskládáte noviny. 

    Podle mých zkušeností a vašich chutí můžete do hrnce přidat hned na začátku vaření taky brambory ve slupce, kousky kukuřice, žampióny, burákové ořechy nebo klobásky nakrájené na zhruba třícentimetrové kousky.

    Kdybyste se náhodou v Louisianě a New Orleansu ocitli právě v tuto dobu, tady přidávám tipy, kde jsou ráčci zaručeně čerství a výborní. Kousek za městem, v malém městečku Destrehan moc dopuručuji hospůdku "The Seafood Pot", která leží na hlavní cestě mířící do New Orleansu, za kterou jsou už jen hráze a Mississippi. Z New Orleansu se mimochodem po hrázích dá až sem dojet na kole.

    Přímo v New Orleansu není nic jednoduššího než si zajít do obyčejných potravin, například lokálního obchodu "Rouses", kde se prodávají v sezóně čerství vaření raci každý den. Na váhu vám je prodají s sebou, vy si je hezky vezmete do nejbližšího parku a loupání si užijete v prostředí louisianské přírody, jak to každý víkend dělají zdejší. Bohužel je často usvědčí odpadky na zemi :/



 A takto to vypadá na konci každé račí hostiny :))


 



Pokud vás čtení o Americe a New Orleansu baví, můžete dát like a follow na mém Facebooku Doma v Nola. Stačí kliknout sem.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram