pondělí 23. dubna 2018

Vše nej, milované N. O.

300 let. New Orleans slaví 300. narozeniny. A chlubí se rádo. Jak by ne. I když není ani v desítce nejstarších amerických měst, přesto má právo považovat se za výjimečné město. Tolik historie na jednom místě zase tak často na americké půdě nepotkáte. A tak se už od ledna slaví. Party, bály, výstavy připomínající ta nejslavnější léta.

Francouzi město začali objevovat koncem 17. století díky původním obyvatelům. Místo zvané bayou svatého Jana bylo už dlouho předtím centrem obchodu zdejších Indiánů. Francouzi se nejprve stěhovali do jejich blízkosti a až v roce 1718 oficiálně Francouzi založili město Nouvelle-Orléans. New Orleans. Tím slavným evropským dobyvatelem, po němž je tu pojmenováno leccos byl Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville. Byl to on, kdo rozhodl, kde se začne stavět. Zavelel, že French Quarter bude stát na břehu Mississippi v místě, které je poměrně vysoko nad hladinou moře. Už tehdy se o nově vznikajícím městu psalo jako o budoucím velkém přístavu.

Když se projíždím krajinou za městěm a kolem vidím jen stojaté vody plné aligátorů, neumím si vůbec představit, jací blázni přijeli právě sem s cílem založit novou kolonii, postavit město, nastěhovat sem první ženy, začít obchod, postavit první nemocnici, školu atd. atd. Víc nehostinné prostředí plné komárů, vedra a vlhkého vzduchu snad neexistuje. 

Mississippi, jezera a blízký Mexický záliv ale slibovaly zářnou budoucnost. Tehdejší plánovači se nemýlili. New Orleans se stal jedním z nejdůležitějších amerických přístavů na stovky let.

A lodě na obrázku? Jak jinak si připomenout nejslavnější léta než starými, historickými plachetnicemi, které tudy kdysi byly jako doma? Řeka Mississippi od té doby sice dosti zhnědla a město se rozrostlo do neskutečné velikosti, ale stejně  by Bienville měl radost. Francouzského je tu pořád dost.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram