čtvrtek 17. ledna 2019

6 věcí, které musíte zažít během Mardi Gras

Mardi Gras je v NOLA zaručeně nejlepší období v roce. Vtipné na zdejším kalendářním roce je, že to vše svátkování začíná Halloweenem a končí Velikonocemi. Celou dobu od podzimu do jara se něco děje. Dekorace střídají dekorace (a v USA si na to potrpí) a speciální jídlo a pití vše doprovází.

Chystáte-li se do New Orleansu v této době karnevalu (tedy v období mezi svátkem Tří králů a Popeleční středou), čeká vás toho mnohem víc, než byste zažili v jiném období.







Co byste neměli vynechat?

1. Vybrat si jeden z velkých karnevalových průvodů a zažít jej od začátku do konce. Bude to trvat až 4 hodiny, ale je to zábava, na kterou nikdy nezapomenete. Taková šílenost, kdy se už hodiny předem uzavřou hlavní ulice a kdy všechny ostatní poblíž se zaplní zaparkovanými auty, kdy se objeví davy natěšených lidí včetně dětí. Na pár hodin se všichni promění v blázny křičící na ty nahoře v nazdobených vozech a požadující korálky a ostatní cetky na památku. Podle mého jsou nejlepší průvody Endymion, Muses nebo Thoth. Celý seznam průvodů najdete tady.

2. Zažít karneval ve Francouzské čtvrti. V té nejstarší části města se kdysi pořádaly všechny oslavy. Když se ale průvody rozrostly a vozy začaly místo mezků pohánět malé traktory, byly průvody přemístěny do větších ulic. Ve Francouzské čtvrti tak zůstaly jen "malé", většinou alternativní průvody, které jsou mnohem osobnější, pro které si lidé sami vyrábějí masky, kostýmy i všelijak nazdobená kola nebo jiné dopravní prostředky.

3. Vzít si s sebou nějaký kostým nebo alespoň paruku. Ve všech obchodech s neworleanskými suvenýry se pak prodávají masky přes obličej nebo škrabošky. (Prodávají taky korále, ale ty nekupujte! Během průvodů jich dostanete dost!) Když se dostanete do všech těch oslav a jásání, má zkušenost je, že vás to natolik pohltí, že zkrátka budete chtít alespoň z pětiny vypadat tak, jako místní. Z pětiny proto, protože tady se převlíkání a strojení bere děsně vážně. Takové kostýmy, plné nápadů a kreativity, nenajdete ani v Benátkách.






4. Ochutnat King cake. Tzv. královský koláč už znáte z mého Instagramu nebo Facebooku. Kulatý skořicový koláč posypaný cukrem v barvách karnevalu je nezbytnost. Mají ho v každé pekárně, cukrárně nebo v každém supermarketu. Dokonce jsou kingcakovské palačinky, toasty, zmrzliny, milkshaky, na co si jen vzpomenete. Je to vlastně takový obyčejný skořicový závin, ale povýšen o několik levelů.






5. Odvázat se, dát si drink a zatančit si s jednou z neworleanských kapel hrajících v ulicích města. O tom to všechno je. Zahodit starosti, vykašlat se na obyčejné turistické prohlídky města! Poznat New Orleans zevnitř, zažít ten opravdový život a kulturu je mnohem zajímavější.

6. Nachytané korálky přivézt domů jako originální dárek. Největším bonusem všech přehlídek je házení korálků přihlížejícím. Některé jsou obyčejné plastové jednobarevné, jiné jsou blikající, všelijak nazdobené, se jmény karnevalových spolků. Na konci každé přehlídky budete mít ověšený krk, až vás budou bolet záda. Vyberte ty nejhezčí a přibalte do kufru. Korálkový dárek ocení především děti! Vyzkoušeno mnohokrát!




Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram