pondělí 25. února 2019

A co čtete svým dětem před spaním vy?

Asi všichni znáte rčení: Řekni mi, co čteš a já ti řeknu, jaký jsi. Ale co tak si ho trochu posunout? Řekni mi, co čteš svému dítěti a já ti řeknu, jaké bude.

Každý rodič možná už od narození přemýšlí nad tím, jaké knížky bude svým dětem ukazovat jako první. Většinou sáhne po svých oblíbených titulech z dětství a možná je ještě někde bude mít schované. Dnes jsme ale navíc zavaleni tolika nádhernými knížkami, příběhy a obrázky, že pomalu nevíme, kde začít.



foto: Canva


Každá návštěva knihkupectví tady v New Orleansu je pro mě stejná, jako pro jiné ženy třeba zlatnictví. Nevím, kam se podívat dřív, jestli obdivovat nádherné kuchařky, nebo vybírat mezi zajímavými biografiemi, neworleanskými knihami, anebo prostě rovnou zabrousit do dětského oddělení. My čteme dětem každý svým jazykem. Manžel turecky a já česky. Takže já pečlivě celý rok sleduji českou scénu a poctivě zapisuji tituly, které během léta v Česku musím nakoupit, abychom si vystačily na celý rok. Ela je v první třídě a sama čte převážně anglicky. Knih už máme tolik, že jsem doma musela vyhlásit stop stav a každý týden chodíme pro nové knížky do knihovny.

Večery, které ale pořád spolu trávíme nad českými knížkami, jsou pro mě nejcennější. Dalo by se říct, že vyrostla na sérii říkanek "Šikovné (Dovádivé atd.) básničky pro kluky a holčičky", které už teď podědila mladší Ada. Pak jsem objevila knihy Ladislava Špačka "Dědečku, vyprávěj" a malá Viktorka se stala Elinčiným druhým já. Ve všech třech dílech, které máme, se malá Viktorka dostávala do stejných situací, jako naše malá Ela a Špačkova série nám dost pomohla v mnoha výchovných situacích. Frázi - a víš, co by teď udělala Viktorka? a další podobné - jsem jednu dobu používala mnohokrát denně. A i teď v 6 letech se k povídání dědečka s vnučkou vracíme.

Když jsem si vloni u své sestry pro Elu k narozeninám objednala české vydání "Příběhů na dobrou noc pro malé rebelky", musím přiznat, že jsem si ji objednávala spíš pro sebe a u toho se nedočkavě těšila, až budem spolu objevovat všechny zajímavé příběhy žen z celého světa. O to větší bylo zklamání, když jsme po rozbalení dárku viděly v jejich očích velké zklamání. Graficky moderní knížka ji nejprve vůbec nezaujala. Za tři měsíce už ale Ela zná zhruba polovinu jmen včetně malířky Fridy Kahlo nebo Pákistánky Malaly Yousafzai. Nejčastěji se ale vrací k příběhu Angličanky Mary Annings, která jako dospívající dívka začala hledat fosílie, aby pomohla uživit chudou rodinu. A když dokonce tuto inspirativní postavu zahrnuli autoři do Elinčina oblíbeného televizního seriálu Dino Dana, knížka u Ely ještě mnohonásobně stoupla na ceně :)

Asi před týdnem jsem na internetu narazila na připravovanou českou variaci na tuto knížku. Jmenuje se Velké ženy z malé země, a právě jí běží kampaň na stránkách Hithitu. Úžasná autorka, úspěšná "byznysžena" (prostě se mi nelíbí používat slovo byznysmanka) Renata Mrázová napsala příběhy těch nejzajímavějších českých žen a kniha zanedlouho vyjde. Opravdu se upřímně těším, až si ji otevřeme, protože nejednou se mě Ela ptala, proč že v naší knize o "holkách" není žádná Češka. 

Taky se mě při čtení ptá na spoustu dalších zajímavých věcí. Třeba na to, proč ta kubánská bubenice nemohla hrát s klukama? A proč se Hillary nestala prezidentkou? Bylo to proto, že je holka? A proč spolu dřív nemohly holky a kluci pracovat? Vždyť to není fér! Každou z těchto jejich myšlenek vždycky ještě dlouho probíráme a já se v tom docela vyžívám. Jsem hrozně šťastná, že jí můžu na příkladech úspěšných a nebojácných žen ukázat, že i ona se může stát čímkoliv, kýmkoliv a záleží to jen na ní. Takže původně chtěla být astronautkou, ale protože zjistila, že existuje něco jako černá díra, ze které má teď velký respekt, tak zatím svůj sen přehodnotila na "vědkyni".

Tajně si přeji, aby se jí to vše, co si po večerech čte, hezky uložilo v hlavě a bylo jí vždy po ruce. 
Kéž se jí a vůbec všem holkám splní, co si vysní.


PS: Mimochodem, abych byla fér - knížka je určitě skvělým čtením i pro kluky. Vychovat sebevědomé muže, zaměstnavatele, manžele a politiky je přece velkou výzvou. Čtení o výjimečných ženách může být dobrou inspirací a základem k respektování svého protějšku už od malička.

Pokud vás čtení o Americe a New Orleansu baví, můžete dát like a follow na mém Facebooku Doma v Nola. Stačí kliknout sem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram