úterý 19. února 2019

Masopust v Americe? Proč se za ním každý rok vydá milion lidí...

Masopust. Karneval. Mardi Gras.

Svátek, na který se na jihu Spojených států všichni těší jako malé děti. Mardi Gras je oficiálním státním svátkem v Alabamě, na Floridě a v Louisianě. Tam - v New Orleansu jsou oslavy jednoznačně největší a jejich karneval je proslulý po celé Americe. Každý rok sem v průměru přijede 1,4 milionu lidí!!! Přitom počet obyvatel New Orleansu je necelých 400 000.




Masopust jakožto svátek veselí, převleků, popíjení a pojídání všech možných dobrot je tradice známá v Evropě od středověku. V Americe se slaví od té doby, co ji sem přivezli Francouzi. A Američané ji přijali za svou a už se jí nevzdali. Proč taky?

Kde jinde se člověk může naprosto odvázat, bavit se bez zábran, pohybovat se v přeplněných ulicích v nejoriginálnějších a nejbarevnějších kostýmech a chovat se na pár dní vlastně jako děti?




Mardi Gras (v překladu znamená Tučné úterý, což je úterý před Popeleční středou, kdy začíná postní doba) je známé pro své přehlídky - obrovské průvody alegorických vozů, odkud maskovaní lidé házejí přihlížejícím korálky, hračky a další "věci". Může to být cokoliv - od bavlněných triček s komickými nápisy, přes kalhotky (!!!), teplé ponožky, sladkosti, levné šperky, cokoliv, co publikum zaujme. Když se vám při odchodu z přehlídky neprohýbají záda pod tíhou plastových korálek a nemáte plné tašky všeho možného, dělali jste něco špatně. Ale ne, jen vtípkuju. Taková přehlídka se dá strávit taky pěkně v klidu posedávaním v kempových židlích a popíjením něčeho dobrého. Anebo se dá naopak strávit absolutním šílenstvím v centru města, v ulici zábavy a hříchu - Bourbon, kde některé dámy odhalují své dekolty, aby je následně mohly zdobit speciálními korálkami, které dostanou za odměnu. Ano, docela bláznivý svátek.

Mardi Gras je ale velká tradice a staré neworleanské rodiny ji ctí, jako nic jiného. Pořádají karnevalové párty se speciálními dorty, převlékají se do neuvěřitelných kostýmů, které často přijdou na tisíce dolarů. Ti kreativní si je sami vyrábějí i několik měsíců předem.Vše, co musíte během karnevalu v New Orleansu zažít, jsem popsala tady.




A kdy se slaví? Letos Tučné úterý vychází na 5. března a v tento den oslavy vrcholí. Průvody mají ty nejstarší karnevalové spolky, které vznikly už v 19. století a město je přeplněné lidmi v kostýmech a s maskami na očích. Mardi Gras v ten samý den slaví i na několika dalších místech - například ve městě Mobile, Lake Charles nebo v hlavním městě Louisiany Baton Rouge.

Tak co, stihnete si ještě letos koupit letenku? Pokud ne, příští rok neváhejte, něco podobného jinde v USA nezažijete. Mardi Gras 2020 připadá na 25. února, tak můžete začít plánovat.

Happy Mardi Gras!

 
Pokud vás čtení o Americe a New Orleansu baví, můžete dát like a follow na mém Facebooku Doma v Nola. Stačí kliknout sem.



❤️❤️❤️



Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram