sobota 16. května 2020

Moje prázdné město - korona reportáž

Moje prázdné město. New Orleans. Centrum nikdy nespí. Možná tak okolo sedmé ráno, kdy už je i proslulá Bourbon prázdná a všichni opilci se už dobelhali do svých domů nebo hotelů. Muzikanti v pelechu, běžní obyvatelé teprve vstávají, v ulicích jsou maximálně tak úklidové čety. Nikdy jindy tady není klid.

Objevila ze korona, aneb "korona prázdniny, jak říkáme doma a vše je jinak. Teď ho - klidu - máme všichni až po krk. Nad hlavu. Může vlastně mít někdo po krk klidu? Projít se během karantény tím mým americkým městem bylo zvláštní. Trochu romantické, trochu depresivní. Nádherné domy v té prázdnotě vynikly ještě víc. Pestré barvy zářily v tom podvečerním slunci ještě víc než jindy. Prázdná kavárna Café du Monde. Prázdné náměstí před katedrálou. Jen pár zbloudilých obyvatel, kteří chtějí zažít to stejné co já. Projíždějí se na kole, koukají kolem sebe, všímají si zabarikádovaných výloh, protože co kdyby se něco semlelo (o obavách Američanů jsem psala například v tomto článku pro Seznam.cz), popíjejí pivo před svým domem anebo dokonce prodávají své staré věci v takzvaném yard sale. 

Ulice Frenchmen, která je útočištěm muzikantů, vlastně je to ulice, kterou tvoří jen hudební kluby, je vylidněná. A přesto je nádherná. Dřevěné desky se staly plátnem umělců. Spontánně vznikla venkovní galerie. Show must go on. Zpěvačka na rohu už taky nechtěla sedět doma, vyrazila jen s kytarou, zpívá, hraje a pár kolemjdoucích se dává do tance. 

Víc slov není třeba. Tady máte fotoreportáž z tohoto zvláštního jara 2020. (O kterém jsem zase trochu z jiného úhlu napsala tady v Respektu.)

Máte i vy podobnou zkušenost? Moje kamarádka fotografka v NY Katka Dvořáková třeba nádherně zachytila atmosféru tam. Můžete se podívat na její FB stránky tady. Kameraman a kamarád Martin Boubín žije v Bruselu a jak to vypadá tam, najdete v tomto jeho albu "Belgium" na jeho FB. Blogerka a kamarádka Anna Rathkopf "svůj korona New York" shrnula v jejím FB postu tady.

Ráda se podívám i na vaše fotky. Přidejte do komentářů tady anebo na FB. Přeju nám všem, ať jsme brzy zase všichni v normálnu, včetně těch našich oblíbených míst/měst.


  

  



  
 
 



























































Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram