čtvrtek 23. dubna 2020

Jaro na vlnách Jazzu - kde a co poslouchat



Řeknu vám to tak: ty nečekané prázdniny jsou fakt na dvě věci. Buď propadnete depresi anebo to nějak dáváte. Anebo na střídačku obojí. Já mám dnes ten lepší den. Je čtvrtek, první čtvrtek Jazz Festu, který samozřejmě není. Tak nějak si postupně uvědomuju, že všechny ty hudební festivaly, koncerty, přehlídky jsou asi to hlavní, proč ještě dávno nejsme někde jinde. I když existuje milion pět set tisíc důvodů, proč se odstěhovat do Evropy, přítomnost té nejskvělejší hudby na světě, ta její koncentrace do jednoho poměrně malého města, všechny ty neuvěřitelné životní story okolo, to zkrátka pořád zůstává dobrým důvodem toho, že je tady dobře.

No a teď to nemáme. Život v New Orleansu je o dost chudší, ale to vám nemusím popisovat. Taky už vám určitě chybí divadla, koncerty, festivaly, a teprve chybět budou. Jazz Fest původně přesunuli na podzim, nejisté vyhlídky ale pořadatele přiměly festival letos zrušit úplně.

My se ale nedáme! A Nola už vůbec ne. Takže tady máte průvodce po Jazz Festu, tom nej hudebním festivalu na celém světě, a za tím si stojím. Před dvěma lety jsem v tomto článku shrnula, jak to tam vypadá a proč teď půl města tiše trpí. Na Jazz Fest se čeká celý rok. Dva víkendy toho nejsvobodnějšího pocitu a radosti z hudby.

Rádio WWOZ vysílá ty nejlepší koncerty. Klikněte tady pro živé vysílání. Záznamy z předchozích ročníků jsou na Youtube. 
  
Tady vám přidávám tipy na ty podle mě nejzajímavější:
  • Aaron Neville. Neworleanský rodák, který nahrál první hit v 60. letech. Hvězda R&B and soulu. Koncert tady.
  • Trombone Shorty. Trombónista, trumpetista atd. atd. Na Jazz Festu poprvé hrál jako čtyřletý. Víc nepotřebujete vědět. Poslechněte si jej tady.
  • Buckwheat Zydeco. Kajunská hudba, hudba původně francouzského obyvatelstva z louisianského venkova, psala jsem o nich třeba tady. A koncert jedné z nejslavnější Zydeco kapely máte tady.
  • Na Jazz Festu hrají lokální kapely i největší americké hvězdy. Ale je to i největší galerie louisianských umělců, prodávají se tu obrazy všeho druhu, šperky, oblečení. A takto se třeba v roce 2017 slavila Kuba a její hudba.  
  • Irma Thomas. "Soul Queen of New Orleans". Nádherná žena s nádherným hlasem. Záznam koncertu tady.

I já jsem zapátrala v archivu a vybrala fotky, na které už jsem skoro zapomněla. Krásný rok 2009. Ta dá!


Dva víkendy naprosté volnosti, nejlepší jídlo a hudba na jednom místě.

 Nejen hudba, ale přehlídka pestré kultury. Mardi Gras Indians a průvody v jejich nádherných šatech. O tradici Mardi Gras Indiánů píšu v knize Doma v Nola.


Tuto fotku miluju a myslím, že je taky v knize. Ty barvy. Barevný obrazec na hrudi je ručně vyšívaný korálky.


Brass Band v pozadí.






Zydeco kapela a valcha jako jeden z hlavních hudebních nástrojů.


Vlajky máte proto, abyste poznali, kde je vaše místo. V tom šíleném davu je dost těžké se jinak orientovat.


Milovaný Ellis Marsalis, který před pár týdny odešel. Nikdy jsem jeho představení neminula. Letos bude poslouchat nebeské rádio.


Happy Jazz Fest! Ať jste kdekoliv...



----------
Pokud vás čtení o Americe a New Orleansu baví, můžete dát like a follow na mém Facebooku Doma v Nola. Stačí kliknout sem.

Doma v Nola je taky na Instagramu. TADY.











Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram