čtvrtek 6. prosince 2018

5 nej neworleanských vánočních skladeb

Už týden nám doma dokola jede CD s americkými "koledami". Dávám to do závorky, protože to nejsou tak docela koledy, ale spíš vánoční písně. Dětská klasika jako Rudolph, the Red Nosed Reindeer nebo Santa Claus is coming to town on Jackson 5. Vánoční nálada začíná v Americe brzo. Jak jsem si posteskla, hned den po Díkůvzdání kupuje většina rodin stromek. Já několik let jela českou tradici, ale od té doby, co je naše malá už docela velká a slyší odevšud ve škole, že už mají všichni nazdobeno, i my jsme museli kupovat už minulý týden. Je mi úplně jasné, že na Štědrý den už to bude jen uschlá chudinka, i když poctivě zalíváme. Letos nám prodejce poradil zalívat Spritem!!!??? Máte někdo ozkoušeno?











Předvánoční nálada v New Orleansu je plná světýlek. Nejen sousedi se předhánějí, kdo má lepší výzdobu, ale i kostely, školy, divadla a hotely tradičně soutěží. Myslím, že vede Hotel Roosevelt s tímto foyer. Na to, jak to tam každý rok vypadá, mrkněte sem.

Pro děti jsou na několika místech vánoční vesničky. Dokonce už pár podnikavců vymyslelo, jak udělat ve městě, kde i v prosinci bývá 25 stupňů (naposled minulou neděli, kdy jsme slavili Mikuláše) "ledovou plochu" na bruslení. Opět závorky, protože ono kluziště je vyrobeno ze speciálního materiálu (vypadá to jako navoskovaný plast), na kterém se prostě dá bruslit.




Ale napadlo mě, že by někoho mohlo zajímat, jestli existuje neworleanská vánoční hudba a jaká je. Jasně! Tolik vánočních koncertů, besídek, to je jasné, že i tradiční jazzové kapely si v té nejlepší sezóně v roce zahrají něco jiného než jsou jejich slavné fláky. A tak dnes - tramtadadá - připojuju malý výběr toho nejoblíbenějšího z neworleanských Vánoc!


  • Louis Armstrong - Zat You, Santa Claus?


  • Trombone Shorty - Jingle Bells




  • Preservation Hall Jazz Band - May Every Day Be Christmas

 

  • Kermit Ruffins - A Saints Christmas

 
 


  • Big Al Carson with Lars Edegran & his Santa Claus Revelers - Santa Claus is Comin' to Town



Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram