středa 13. února 2019

Americké Grammy míří k nám na Jih

Jedu si tak autem z města, kde jsem trávila celé dopoledne focením všeho možného, a poslouchám rádio. Jak jinak. Tentokrát neworleanskou stanici WWOZ. Je to to nejlepší rádio na světě, které hraje jazz v jakékoliv podobě. Ale o tom někdy jindy. Právě hrála docela rozverná píseň, ve které se zpívalo něco ve smyslu: "Blues vznikl v Louisianě, ne v Mississippi nebo snad v Texasu." Řídila jsem, a tak jsem si to přesně nemohla poznamenat. Ale vyznění je jasné, to nejlepší z americké hudby pochází přece z New Orleansu a okolí.




Když jsem pak na jiném rádiu slyšela, že má Louisiana letos celkem 19 nominací na americké hudební ceny, hned jsem si vzpomněla na ty verše. Ale není to jen tato jedna píseň. V každé druhé bluesové nebo RnB skladbě se zmiňuje New Orleans, Mississippi, Louisiana. Tady skutečně vznikl jazz, tady se narodili ti nejlepší muzikanti, kteří místo chození do hudebních škol odkoukali všechno od svých strýců, tátů nebo sousedů.

Takže je docela přirozené, že tolik ocenění v tolika různých žánrech pochází z amerického Jihu. Všichni výherci i ocenění i s odkazy na jejich hudbu ve videu jsou tady.

Za všechny si minimálně najděte album "The Blues Is Alive And Well" od Buddyho Guye. Grammy za tradiční bluesové album nemůže být překvapením. Buddy Guy je sice spojen s hudební scénou Chicaga, ale narodil se v Louisianě a tady se k němu lidé dodnes hlásí. Nádherná hudba a za mě ještě lepší přebal desky, kde se na chvíli vrací do svého rodiště. A 5. května bude hrát v New Orleansu na jazzovém festivalu. Myslím, že už vím, kde ten den budu... Dvaaosmdesátiletý kytarista, od kterého se učil i Eric Clapton, si hned v první písni oceněného alba prozpěvuje, že procestoval celý svět, vydělal dost peněz, dost jich utratil, a tak teď už by si jen potřeboval užít pár dobrých let. S další Grammy doma. Proč ne? Ten zjevně ví, jak žít!

Ale i další kategorie - křesťanská hudba, tradiční RnB, regionální kreolská a taky folk. New Orleans totiž není jen jazz.

Z New Orleansu pochází taky další z nominovaných - jeden z nejzajímavějších mladých pianistů Jon Batiste. Nadaný mladík, který se úžasně uchytil ve světě šoubyznysu, ale zároveň pořád propaguje svou domovinu a to i na svých albech. Jon Batiste denně doplňuje komika Stevena Colberta v jeho oblíbené televizní šou "The Late Show with Steven Colbert". Nominaci za toto představení neproměnil, ale jeho poslední deska "Hollywood Africans" je nejen svým názvem mírnou provokací, ale hudebně do detailu propracovaným projektem.

Hodně krásných chvil strávených poslechem přeji!

Pokud vás čtení o Americe a New Orleansu baví, dejte like a follow na mém Facebooku Doma v Nola. 


❤️❤️❤️

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram