čtvrtek 7. března 2019

Swing a jazz - zábava bez konce


Tak řekněme si to narovinu - nikde jinde na světě zřejmě není tolik jazzových klubů, tolik jazzmanů, tolik jazzových nahrávek. New Orleans je naprosto jedinečné místo. Pro jazzové nadšence ráj na zemi. Vystopovat rodný dům nejznámějšího rodáka Louise Armstronga už se sice nepovede, protože byl dávno srovnán se zemí, ale celou historii je možné prostudovat v Jazzovém muzeu. 




Ale mnohem lepší je si jazz zažít na vlastní kůži. Procházet se malými uličkami a poslouchat všechny ty nadšené hráče přímo před kostelem, obchodem, pod schody, u Mississippi. Jsou všude. A všichni stojí za to na pět minut se zastavit, poslechnout si píseň, dvě a hodin do přistavené nádoby pár drobáků.

Je ještě další možnost, jak si užít jazzovou atmosféru naplno. Já i ní už několik let uvažuji, ale ještě jsem zkrátka neměla rok vkuse, kdy bych se jí mohla věnovat. Swing. Tanec. Tanec ve skupině dam, které jsou oblečené v nádherných dobových kostýmech, dvakrát týdně se scházejí v tanečním studiu a alespoň na chvíli se přenesou do doby 20. a 30. let minulého století.

V New Orleansu se tato skupina jmenuje "The Chorus Girls", jsou to tedy holky, které v předválečných muzikálech tvořily tzv. křoví. Nedávno jsem se vydala na jejich fundraisingový odpolední mejdan a jen jsem litovala, že jsem se nemohla zdržet déle než hodinu. To je vám tak uvolněná, radostná a nezaměnitelná atmosféra!!!




V malém hotelu v centru New Orleansu jsem o nich natáčela reportáž pro Český rozhlas - pro pořad Zápisník zahraničních zpravodajů. Je to má oblíbená práce. Zachycovat zajímavosti mého města, talentované lidi, kteří nelení a vytvářejí něco pro svou komunitu, pro své přátele a ve výsledku pro sebe samotné. Reportáž je tady.

Když jsem požádala o rozhovor choreografku a "vedoucí" souboru Lauru Manning, mluvila o svých "holkách" úplně stejně. "Úžasné na swingovém tanci je ta čirá radost, která kolem vzniká. Je to tak přátelské a pozitivní prostředí spojené s velkou komunitou lidí, kteří se navštěvují po celém světě, učí se od sebe a tančí," říkala a měla málem slzy v očích. Je to drobná dáma, skvělá tanečnice, která vede workshopy swingového tance po celém světě, 10 let žila v Londýně a na Evropu nedá dopustit.




Tady je kousek z mé reportáže, pokud se k audio verzi nedostanete:

Laura tančí swing přes 20 let, vedla desítky tanečních workshopů po celém světě a když zakotvila na jihu Spojených států, věděla, že tady se její láska ke swingu dostává do jiné dimenze. "Tančit swing tady je fantastické. A to vše díky muzikantům. Jejich kvalita je neuvěřitelná, jsou to profesionálové, kteří hrají opravdově, lidsky, na nic si nehrají. Tady vše vintage, co se někomu může zdát v dnešní době zastaralé, přirozeně ožívá, a to vše díky hudbě."

Kapela má právě pauzu a já můžu obdivovat desítky dam v dobovém oblečení. Jedna má na sobě zlaté šaty střihu 20. let, jiná lehký kalhotový kostým s výraznou černou čelenkou, která má připomínat klobouk. Zkrátka večírek pro milovníky staré doby. Chorus girls poznávám podle stejnokrojů-nádherných černých mini šatů s límečky vyšívanými perlovými korálky. S jednou z nich se dávám do hovoru: "Tančím už 3 roky. Každý rok nacvičujeme 3 různé choreografie na 3 různé písně. Vždy máme i nový kostým," vysvětluje malá bruneta s jak jinak než rudými rty, Kerry M. Za týden ji a dalších 7 desítek tanečnic čeká první karnevalový průvod, kde skupina předvede vše, co se za rok naučila. "Jsme v přehlídce, která má dohromady 6 mil. A celou dobu tančíme s doprovodem jazzové kapely. Těšíme se!"

Ujít 10 kilometrů v tanečních botkách a s neustálým úsměvem na rtech - to je už skoro sportovní výkon. Atmosféra karnevalových průvodů je ale tak nabíjející, že tady se na kilometry nehledí.


Karneval už máme za sebou a "holky" to skutečně utančily. Těším se, až je zase někde potkám. Třeba už si tentokrát na sebe taky vezmu své rudé šaty ve stylu 30. let a pokusím se o pokládanou vlnu! Ostatně už dlouho je mi v tomto ohledu velkou inspirací Elegantní Česko. Znáte?  Jejich video o dobových účesech - včetně zmiňované vlny - je tady 




Pokud vás čtení o Americe a New Orleansu baví, můžete dát like a follow na mém Facebooku Doma v Nola. Stačí kliknout sem. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram