sobota 19. prosince 2020

PODCAST #9: "Židovským dětem v Americe nosí dárky Chanuka Harry," popisuje fotografka Anna Rathkopf z Brooklynu

Anna Rathkopf má krásné a podle mě vznešené jméno. Vy ji možná znáte taky pod úplně jinou a o dost obyčejnější přezdívkou jako Máma za vodou. Těmito slovy začíná podcast z Brooklynu. Jestli nám tento rok mnoho vzal a odepřel, mně toho taky kupodivu mnohé přinesl. Anička je jedním z těch dárků, které jsem stihla dostat ještě před pandemií a myslím, že nebýt koronaviru, naše přátelství by nebylo tak intenzivní, jako je dnes. Audio si můžete pustit kliknutím sem.


Anna a její syn Jesse při oslavě Chanuky
 

Když jsem se začátkem roku chystala na cestu do New Yorku, byla jsem netrpělivá a nedočkavá. Chystala jsem se totiž poprvé od narození obou holek na celý víkend někam sama! Malý kufr byl plný knížek Doma v Nola, které jsem vezla na autorské čtení do Českého centra v Bohemian Hall. Pár týdnů před tím jsem narazila na blog Máma za vodou a podivila jsem se, jaktože mě doposud míjel. Autorka je přece zjevně zhruba mého věku a píše o svém životě za oceánem, stejně jako já. Amerika je ve výsledku malá, obzvlášť ta "česká Amerika". Občas jsme si něco napsaly a když se blížila má cesta tam na sever, pozvala jsem Aničku na čtení. Následné pivo/víno v české hospodě potvrdilo, že to byl dobrý nápad. Ještě s další českou kamarádkou Katkou jsme pak pokračovaly o dům dál do irského pubu na rohu (česká komunita ví) a já se tam toho únorového mrazivého večera uprostřed Manhattanu cítila jako doma. Tři holky se třemi naprosto odlišnými životy si povídaly, smály se, trochu se špičkovaly a taky v duchu asi přemýšlely, jaká každá z nás je.

 

Když jsme se zanedlouho poté všichni ocitli zavření doma a začali se cítit izolovaní, depresivní, unavení z toho všeho, po vzoru dalších jsme s holkama vymyslely, že dáme ZOOM call. Vzaly jsme do party ještě Milanu, která bydlí hodinu cesty z New Orleans v konzervativním jižanském maloměstě a stvořily textovou skupinu, kterou jsem nazvala NOLA-NY víno... První ZOOM call byl úspěch. Počítače se nám postupně vybíjely a Katčin manžel nám ZOOM call musel asi 3x prodlužovat. Toho všeho, co nám tehdy leželo na srdci a na ramenou, bylo zkrátka příliš mnoho, aby se to stihlo probrat během jedné skleničky.

 

Holčičí kamarádky jsou takový poklad, který někdy sice moc dlouho hledáme, ale když ho najdeme, je to velké štěstí a musíme ho opatrovat. Já už si rok 2020 budu navždy pamatovat i díky této naší čtyřce a doufám, že nám to vydrží.

 

Všechny tyto mé "americké zoom kámošky" stojí za rozhovor, to dá rozum. Chytré, zajímavé, odvážné a silné ženy. S Aničkou začínám, protože mě odpradávna zajímá židovství. Jako teenager jsem přečetla snad celého Remarqua, později Lustiga a další a dodnes mnohé nechápu. Třeba to, že pocházím z vesnice, jejíž muži museli narukovat do Wehrmachtu, nebo to, že nikdo, koho jsem se tehdy jako dítě ptala, jak to s těmi Židy u nás bylo, o nějakém židovském problému tehdy během války nic nevěděl (anebo nechtěl vědět?), i když je nám Osvětim vzdálen jen asi 100 kilometrů. 

 

Anička i její manžel jsou fotografové a všechny tyto fotky jsou od nich
 

Židé po celém světě právě oslavili Svátek světel - Chanuku - a mě napadlo, že toho o ní zase tolik nevím, a že je nejlepší zeptat se přímo u zdroje. Tak tady je rozhovor s Aničkou z Brooklynu, jedné z nejzajímavějších čtvrtí v Americe, možná na světě.


Anička vystudovala na Karlově univerzitě v Praze judaistiku a pak se přestěhovala do Brooklynu v NY. Kromě studia židovství a focení začala o svém životě za oceánem psát blog Máma za vodou. Ptala jsem se na to, jak se slaví Chanuka v její brooklynské domácnosti, co se během oslav Svátku světel jí a Aniččin syn Jesse nám prozradí, kdo nosí během Chanuky dětem dárky. Mluvíme taky o Brooklynu a čtvrti, kde fotografka původem z Prahy žije. Viděli jste seriál Unorthodox na Netflixu? I o něm a o životě ortodoxních newyorských Židů padla řeč. Taky Happy Holidays!, ať slavíte Chanuku, Vánoce nebo cokoli jiného!

 

Rodiny během Chanuky hrají hru známou jako dreidel


Happy Hanukkah!




---------- 

---------
Pokud vás čtení o Americe a New Orleansu baví, můžete dát like a follow na mém Facebooku Doma v Nola. Stačí kliknout sem.

Doma v Nola je taky na Instagramu. TADY.

Chcete si taky něco poslechnout? Doma v Nola je i na podcastu. Najdete jej na všech podcastových aplikacích nebo klikněte sem. Nově můžete zakoupit merch podcastu a zakoupením přispějete také na projekt Andělský strom, který se stará o děti uvězněných rodičů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram