čtvrtek 10. prosince 2020

PODCAST #8: "Česká jídla se vaří na Filipínách i v Saudské Arábii," říká Kristýna Koutná, autorka kuchařky Czech Cookbook

 Pokud má někdo zásluhu na tom, že se Američané anebo třeba Australané učí české knedlíky a zkoušejí péct vánočku podle receptu svých prababiček, je to Kristýna Koutná. Rodačka z Brna, která dlouhou dobu strávila v Kalifornii, dnes je zpět na jižní Moravě a je autorkou blogu Czech Cookbook a stejnojmenné kuchařky. 

Povídáme si o vaření, pečení, o českých krajanech v USA i o Vánocích. 

Audio si můžete pustit kliknutím sem.

 

 

Když se přestěhujete do cizí země, prvních pár měsíců ochutnáváte novinky a pak najednou začnete toužit po takových těch typických domácích chutích. Chleba s tvrdou kůrkou, nakládaný hermelín anebo takový guláš s pěti... Dosaďte si sami, po čem jste jako první zatoužili vy sami.

Jenže pak začnete pomalu zjišťovat, že vám chybí tu správné koření, tu ta správná mouka a dojde vám, že česká kuchyně je docela složitá životní disciplína. Že uvařit typicky český oběd vám dá mnohem více práce v kychyni než třeba italské těstoviny anebo turecké fazolky. 


 

 

Já si postupně na všechno hledala recepty sama, v době, kdy jsem v Americe pekla své první vánoční cukroví, Facebook teprve začínal a žádnou podporu zkušených krajanů jsem tu neměla. Ale i tak byly první vanilkové rohlíčky famózní a má americká rodina se po nich mohla utlouct, protože je kdysi dělala jejich německá babička... Postupně jsem našla, že místo kapra budeme smažit louisianskou catfish a že upéct český chleba taky není taková věda. To už jsem ovšem byla součástí české facebookové komunity a můj první kvásek mi poslala nějaká Češka poštou v malé plastové krabičce z druhé strany USA. Když jde o chleba, nejsou žádné překážky. A proč peču české koláče podle Kristýny? Její recept prostě vždycky vyjde a koláče zmizí do pár hodin.



A jak to mají dnešní příchozí jednodušší. Kristýna, se kterou si tentokrát v podcastu povídám, totiž tu složitou práci udělala za ně. Postupně ozkoušela recepty na typické české pokrmy - omáčky, knedlíky, cukroví i koláče a zveřejňuje je jak na FB a YouTube stránkách Czech Cookbook, tak ve stejnojmenné knížce. Mám její práci upřímně ráda, protože ji dělá poctivě. Budu ráda, když si poslechnete náš rozhovor a dáte mi vědět, co na něj říkáte. A pokud žijete v cizině, s čím nejvíc ve vaší nové domovině bodujete?




---------- 

Pokud vás čtení o Americe a New Orleansu baví, můžete dát like a follow na mém Facebooku Doma v Nola. Doma v Nola je taky na Instagramu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram