úterý 24. listopadu 2020

Podcast #7: Vánoce 2020 a návod na to, jak přežít svátky daleko od rodiny

 Díkůvzdání a Vánoce jsou obdobím v roce, na které se celý rok těšíme. Těšíme se na rodinu, na oblíbené recepty a tradice. Jenže rok 2020 je úplně jiný a svátky budou pro mnoho z nás, ruku na srdce, taky dost jiné. Audio si můžete pustit kliknutím sem.

 

Obrázek od enriquelopezgarre z Pixabay

Vánoce v cizině slavím už vlastně ani nevím pokolikáté. První roky bez vánočních trhů, toulání se zasněženými uličkami a bez vánočních oslav s kamarády a rodinou byly těžké. Kapra sehnat nebylo možné, vymyslet ty správné ingredience pro vánoční cukroví mi taky pár let trvalo. Pak jsem se ale každý rok nečemu přiučila a taky začala přijímat ty jejich americké zvyky. Jaké jsou? Průvodce po amerických Vánocích jsem sestavila před dvěma lety. Dnes s přehledem smažíme catfish (o tom jsem zase psala na blogu vloni - jak jen to všechno rychle utíká!), tedy sumce, takovou národní louisianskou rybu a cukroví a perníčky chutnají stejně jako doma. Vánočka je, řekla bych, ještě lepší než od maminky. A pozor, po loňském půlhodinovém telefonátu s babičkou jsem se vrhla i na takzvanou "mačku". Typicky vánoční omáčku, která kdysi nesměla chybět na žádném slezském vánočním stole.

 
Už měsíce před svátky jsem zaznamenala v různých diskuzích a rozhovorech, že letošní svátky budou pro lidi v zahraničí těžší než kdy jindy. Nejistota, nemožnost cestovat, obava o zdraví blízkých. No, je to nálož větší, než si kdokoliv zasluhuje.
 
A tak jsem si řekla, že první skoro prosincový díl podcastu bude taky trošičku jiný. Nebude o konkrétní zemi a o životě v něm. Ale bude takovým malým návodem, jak svátky letos hezky přežít i přesto, že nebudeme blízko širší rodině. Doma v Nola dnes s psycholožkou Adélou Kozárovou Huson. Kontaktovat ji můžete na emailu adela.kozarova@gmail.com.

 
Psycholožka Adéla Kozárová Huson žije v Kalifornii, ale má klienty po celém světě

Jak zvládnout svátky bez přítomnosti rodičů nebo naopak neteří a synovců? Mnoho z nás se každý rok v tuto dobu už chystá na návštěvu rodné země, anebo jezdí rodiny za námi. Letošní rok to tak pro mnohé nebude a už teď se bojíme toho, jak svátky zvládneme. Taky máte problém se dostat do vánoční nálady? Jak vysvětlit dětem, že neuvidí babičku a dědu? S psycholožkou Adélou Kozárovou Huson, která žije v Kalifornii, probereme starosti nás Čechů žijících v cizině a přidáme tipy a návody, jak prosinec zvládnout v pohodě.

Přeji nám všem, ať je letošní advent klidný a pokojný. Já totiž věřím, že si to sami alespoň částečně dokážeme zařídit. Prosím, nezapomeňte podcast  Doma v Nola  sdílet a poslat dalším, kteří jsou daleko od rodiny. A pokud jste ještě neslyšeli předchozí epizody, vrhněte se na ně.

---------- 

Pokud vás čtení o Americe a New Orleansu baví, můžete dát like a follow na mém Facebooku Doma v Nola. Doma v Nola je taky na Instagramu.

 

 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram